Orakelbenskrift för 北 som uttalas bei och betyder norr (urspr. lämna).
Visa alla artiklar

Lämna

Tillsatt: 03.01.2016 - Läst: 34107 gånger -

Tecknen är varianter av Bei i Beijing. Idag har tecknet betydelsen norr. På kinesiska betyder Peking den norra staden. Ursprungligen hade tecknet betydelsen: att lämna, att avlägsna sig.

I tecknet finns två personer som har ryggarna mot varandra. Om man sätter ihop ryggarna får man tecknetstor, gammal (som jag menar härstammar från Adam).

Det kinesiska tecknet för person, människa såg ut så här:

eller

Jämför med lämna, avlägsna sig:De som studerar orakelbenskrift vet att detta tecken består av två personer som har ryggarna mot varandra. Men jag har inte läst att någon kopplat ihop tecknen och .

Jag ska försöka förklara det jag tror är tecknets historia.

I bibeln står det att Gud tog ett revben från Adam och fyllde det med kött. Av revbenet byggde han en kvinna.

I grundtexten står dock ingenting om revben. Det står att Gud skapade kvinnan från Adams sida.

Så först fanns Adam. Sen blev Adam till två personer, man och kvinna. Är inte berättelsen nedskriven i detta tecken?

Då det som skulle bli kvinnan lämnade Adams kropp, blev Adam förvandlad till två personer. Både man och kvinna är sidor av Adam.
På kinesiska är alltså en människa en halv Adam ...


Hypotes

Mitt antagande är att de första kineserna kände Noa och att de visste allt vi idag vet om Adam samt lite till. Adam var känd i hela världen eftersom han hade levt 930 år och under hela denna tid varit världens äldsta människa. Han hade fått ett eget kinesiskt tecken. Tecknet som betyder stor. På kinesiska frågar man hur stor någon är då man frågar någons ålder.
Orakelbensskrift