Visa alla artiklar

De två träden

Tillsatt: 20.03.2021 - Läst: 24104 gånger -


har betydelsen träd. Många kinesiska tecken innehåller ett eller två träd.

Idag skrivs så här 木 [mù].

orakelbenskrift för


har betydelsen skog, dunge, lund. Jag tror att de två träden i tecknet härstammar från just två specifika träd.

Idag skrivs så här 林 [lín].

orakelbenskrift för


har betydelsen girig, rovlysten and ha omättligt begär. Kan det bli tydligare än så. Bibeln säger att det mitt i lustgården fanns två träd. Ett av de två träden var trädet med kunskap på gott och ont. Gud hade förbjudit Adam och Eva att äta frukt från det. Eva fick dock begär att äta. Ormen bedrog henne och hon och Adam åt av frukten. Tecknet innehåller en kvinna och två träd.

Idag skrivs så här 婪 [lán]. Man kan även från det moderna tecknet se att det är en kvinna och två träd.

Att [lán] råkar ha liknande uttal som [lín] bortförklarar inte en sådan tolkning (pictografisk tolkning).

orakelbenskrift för


har betydelsen inte (och enligt Kangxi ordbok) kan inte, borde inte och . Jag tror att de två träden förenklades till två raka streck på grund av att tecknet skrevs så ofta. Detta styrks av att träd och vertikalt streck uttalas exakt lika på kinesiska. Berättelsen om syndafallet i Bibeln styrker också detta. Gud hade förbjudit Adam och Eva att äta frukt från detta träd. Han hade sagt att de skulle döden dö om de åt av frukten. Tecknet betyder både inte och att . I tecknet finns en orm och två träd.

Experterna håller med om att är det gamla tecknet. Men ingen vet vad orakelbentecknet betyder. Jag tror att dessa två tecken är exakt samma tecken. Som du ser i animationen i början av sidan.

Detta kinesiska tecken skrevs så ofta att en förenkling var nödvändig. Alla på den tiden visste att två vertikala linjer [shù] hade betydelsen två träd [shù].

[shù] två vertikala linjer
两个 [shù] två träd

Idag skrivs eller så här .

orakelbenskrift för

orakelbenskrift för måhända


Orakelben, 3100-3600 år gammalt